5 enkla steg till att skapa ett starkt lösenord

Skapa ett starkt lösenord i ProoferHive

Det bästa lösenordet är ett starkt lösenord, men du är inte ensam om du kämpar med att komma på bra lösenordsidéer. Ett svårknäckt lösenord håller hackare utanför vilket skyddar dina konton och din personliga data. Lär dig hur du skapar ett starkt lösenord med våra tips och råd.


Vi börjar med några tips och råd

  • Håll dina lösenord privata – dela aldrig ett lösenord med någon annan.

  • Skriv inte ner dina lösenord.

  • Använd lösenord på minst åtta (8) tecken eller mer (ju längre desto bättre).

  • Använd en kombination av stora bokstäver, gemener, siffror och specialtecken (till exempel: !, @, &, %, +) i alla lösenord.

  • Undvik att använda namn på personer eller husdjur eller ord som finns i ordboken; det är också bäst att undvika att använda viktiga datum (födelsedagar, årsdagar, etc.).

  • Det räcker inte längre att ersätta bokstäver eller siffror med liknande tecken (till exempel "Password" och "P@ssw0rd").

  • Ett starkt lösenord ska se ut som en serie slumpmässiga tecken.

  • Om du tror att ditt lösenord kan ha äventyrats, ändra det på en gång och kontrollera sedan dina andra webbplatskonton för missbruk.


Hur du skapar ett starkt lösenord

  1. Tänk på en fras eller mening med minst åtta ord. Det borde vara något som är lätt för dig att komma ihåg men svårt för någon som känner dig att gissa. Det kan vara en rad från en favoritdikt, berättelse, film, sångtext eller citat som du gillar. Exempel: "Technology Is Best When It Brings People Together"

  2. Ta bort alla utom den första bokstaven i varje ord i din fras: TIBWIBPT

  3. Ersätt flera av de stora bokstäverna med små bokstäver, slumpmässigt: TiBWibPt

  4. Ersätt nu minst en av bokstäverna med ett nummer. (Här har vi ändrat gemenet "b" till siffran 6: TiBWi6Pt

  5. Använd slutligen specialtecken ( $, &, +, !, @) för att ersätta en bokstav eller två – helst en bokstav som upprepas i frasen. Du kan också lägga till en extra karaktär till mixen. (Här har vi ersatt "t" med "+" och lagt till ett utropstecken i slutet.): TiBWi6P+!


Kontrollera hur starkt ditt lösenord är

Det finns ett antal onlineverktyg som du kan använda för att kontrollera styrkan på ditt lösenord. Även om ingen av dem kommer att garantera ett okrossbart lösenord, är de en bra dubbelkontroll. Om ditt lösenord inte är tillräckligt starkt, lägg till några fler tecken i slutet.

https://www.passwordmonster.com

 

Ändra ditt lösenord i ProoferHive via My Account (klicka på ditt namn uppe till höger) för dig som är inloggad. Om du har glömt ditt lösenord, klicka då på “forgot password“ vid inloggning och följ instruktionerna. Alternativt använder du magic link och ändrar ditt lösenord i My Account när du väl kommit in den vägen.

 
Previous
Previous

5 skäl att testa ProoferHive

Next
Next

Projektverktyg som stöttar genomförandeprocessen