Hur du hanterar tillkommande sidor i flersidigt material

Om du bara behöver lägga till nya sidor i slutet av ett dokument kan du utan att fundera arbeta vidare med automatisk versionshantering. Men när det tillkommer nya sidor mitt i upplagan, efter att korrekturarbetet kommit igång, då kan man behöva tänka till.

En säker metod är att skapa en separat flik för nytillkomna sidor och uppslag. Oavsett metod bör du skapa nytillkomna sidor i ett separat Indesign-dokument. Detta för att ha kontroll under korrekturprocessen.

Observera

Om du trots anmodan lägger till nya sidor i ditt ursprungliga indesigndokument och sedan avser att använda det automatiserade versionshanteringen, då kan du få problem med efterföljande korrekturversioner. Åtminstone om det redan finns markeringar och kommentarer på tidigare uppladdade sidor.

Om man inte hanterar tillkommande sidor separat under hela den igångsatta korrekturprocessen, då får du en sidoförskjutning som leder till att pins och andra markeringar hamnar på fel sidor och redan granskade sidor tappar satt status.

Om du väljer att lägga upp de nya sidorna på de positioner de skall ha, då behöver du ladda upp dem separat OCH du behöver döpa sidorna på ett sätt som säkerställer att de hamnar rätt. Sortera flikens innehåll efter namnordning.

Om du t ex skall lägga till två sidor efter sidan 15, då behöver sid-filerna numreras 15-2 respektive 15-3.

Ett exempel, där ursprunglig fil heter ”Katalog.pdf” och systemet skapat sidans filnamn ”Katalog.15.pdf”. Där skall efterföljande nytillkommen sidas filnamn tilldelas ett bindestreck och en siffra. D v s: ”Katalog.15-2.pdf”.

Systemet som hanterar automatisk uppdatering av nya sidversioner styrs av att respektive sida bibehåller sitt filnamn från tidigare uppladdad version. Endast de sidor som har förändrats kommer ersättas med ny version och få automatiskt statusbyte.

Separat numrerade sidor hanteras separat och påverkas inte av ny uppladdnig av justerad ursprungsfil.

När samtliga sidor är godkända kan du leverera ett komplett dokument där tillkomna sidor ligger på rätt plats. Här väljer många att ladda upp en zip-komprimerad fil, klar att ladda hem, med alla sidor i samlad fil.

De som hanterat nytillkomna sidor i separat flik väljer ofta att skapa ytterligare ny flik där man laddar upp filen med slutgiltig sidordning. Där granskare enkelt kan göra ett slutgodkännande.

Previous
Previous

Hur du bäst hanterar många kommentarer i ett korrektur

Next
Next

ProoferHive som mediabank