WebP ersätter jpeg som bildvisningsformat i ProoferHive

WebP ersätter jpeg som bildvisningsformat i korrekturverktyget ProoferHive.

Hållbarhet – transparenta bilder – bättre kompression

När du laddar upp material i ProoferHive skall dessa visas med enhetligt utförande oavsett om ursprungsfilen är en pdf, en bild eller en video etc. Därför konverteras materialet till ett gemensamt bildformat och egentligen handlar det om tre bilder utifrån varje filuppladdning. En tumnagelbild som visas i projektöverblicken, en högre upplöst bild för granskningsvyn och en miniatyr för notisflödet.

WebP är ett stillbildsformat som utvecklas av Google. Formatet ger i snitt 39 % mindre filstorlek jämfört med jpeg i motsvarande kvalitet. I ProoferHive syns tydlig bildförbättring vid in-zoomning. Transparens stöds, vilket innebär att png med transparens nu återges korrekt. WebP är generellt ett alternativ till jpg, png och gif numera.

Att vi byter format just nu hänger samman med lansering av ett specialverktyg för mätning av tryckyta.

Kunden som nyttjar verktyget behöver noggrann mätning av tryckyta inför tryck av förpackningar på plastmaterial. Detta som självskriven del i deras hållbarhetsarbete.

Att vi inte gjort formatändringen tidigare hör samman med att WebP inte stöds av äldre Safari än version 14. Just nu är det bara 9% av våra användare som använder äldre Safari, jämfört med 15% i vintras. 91% använder antingen Google Chrome, FireFox, Microsoft Edge eller nyare Safari.

Så hur hanterar vi då användare med äldre Safari? Lösningen för detta kallas ”on-the-fly” och innebär att när en användare med webbläsare som inte stöder Webp öppnar en flik eller gransknings-vy som innehåller WebP-bild, då känner systemet av detta och genererar genast en jpg ”on-the-fly”. 

Den extra bildfilen tar såklart lite av lagringsutrymmet. Som lösning för det rensas jpg-kopian bort efter 1 månad. Allt för att spara utrymme. Men den genereras på nytt om någon besöker den i efterhand.

Previous
Previous

Arbeta selektivt med behörighet